Uluslararası Projeler Destek Birimi

Yükseköğretim Alanında Kapasite Geliştirme Projeleri

.

"Kapasite Geliştirme Projeleri", Erasmus+ Programı (KA2) Merkezi Faaliyetler kapsamında yer alan, Program Ülkeleri ve uygun Ortak Ülkelerin öncelikli olarak yükseköğretim kurumları (HEI) arasında kurulan çok taraflı ortaklıklara dayalı ulus ötesi işbirliği projeleridir. Bu eylem, sürdürülebilir ve kapsayıcı sosyo-ekonomik büyümenin gelişmesine katkı sunmaktadır.

Kapasite Geliştirme Projeleri, yapılandırılmış işbirliği, deneyimler ve iyi uygulamaların değişimi ve bireylerin hareketliliği vasıtasıyla aşağıdaki hedeflerin gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır;

• Yükseköğretim alanında modernleşme, erişilebilirlik ve uluslararasılaşmanın desteklenmesi;
  • AB ve uygun Ortak Ülkeler (ve uygun Ortak Ülkelerin birbiri) arasındaki işbirliğine katkıda bulunmak;
  • Yükseköğretim alanında AB’deki gelişmelere yönelik gönüllü yaklaşımları desteklemek;
  • Kişiler arasında birebir temasların, kültürlerarası farkındalığın ve anlayışın arttırılmasını teşvik etmek.

Hangi Faaliyetler Desteklenmektedir?

Kapasite geliştirme projelerinin iki kategorisi desteklenmektedir:

Ortak Projeler: Projeye dahil olan uygun Ortak Ülkelerdeki kuruluşların faydalanabileceği çıktılar üretmeyi amaçlamaktadır. Bu projeler tipik olarak 3 farklı faaliyet tipine odaklanır:

• Müfredat geliştirme,
  • Yükseköğretim kurumlarının yönetimi, yönetişimi ve çalışmalarının modernizasyonu,
  • Yükseköğretim kurumları ile daha geniş ekonomik ve sosyal çevreler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi.

Yapısal Projeler:  Yükseköğretim sistemleri üzerinde etkiler oluşturmayı ve ulusal ve/veya bölgesel düzeyde reformlar yapmayı amaçlamaktadır. Bu projeler tipik olarak 2 farklı kategoride faaliyetlere odaklanmaktadır:

• Yükseköğretim sistemleri politikalarının, yönetiminin ve yönetişiminin modernizasyonu,
  • Yükseköğretim sistemleri ile daha geniş ekonomik ve sosyal çevreler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi.

Kimler Başvuru Yapabilir?

Bir Program Ülkesi veya uygun Ortak Ülkede kurulmuş olan bir yükseköğretim kurumu, yükseköğretim kurumlarının vakıf veya kuruluşu; ayrıca sadece Yapısal Projeler için resmi olarak tanınan ulusal veya uluslararası rektör, öğretmen veya öğrenci kuruluşu hibe için başvurabilir. Bu kuruluş projeye dahil olan katılımcı kuruluşlar adına başvuru yapar.

Katılımcı kuruluş, bir Program Ülkesi veya uygun Ortak Ülkede kurulmuş bir yükseköğretim kurumu veya işgücü piyasasında veya eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında faal herhangi bir kamu veya özel kuruluş olabilir.

Kapasite geliştirme projeleri aşağıda yer alan kritelere uymalıdır:

• Konsorsiyum, en az Program Ülkesi yükseköğretim kurumları kadar Ortak Ülke yükseköğretim kurumları içermelidir.
  • En az bir uygun Ortak Ülke projeye dâhil edilmelidir. Proje birden fazla uygun Ortak Ülke içeriyorsa, bu ülkeler Eylem tarafından kapsanan aynı bölgeden veya farklı bölgelerden olabilir.
  • 8. Bölgeden (Latin Amerika) katılan ortaklar içeren projeler, bölgeden en az 2 Ortak Ülke dahil etmek zorundadır.
  • Her uygun Ortak Ülkeden en az 2 yükseköğretim kurumu projede yer almalıdır;
  • Yükseköğretim kurumlarının toplam sayısı 5’den az olan veya tek kurumun, ülkenin toplam öğrenci nüfusunun% 50'sinden fazlasını temsil ettiği Ortak Ülkelerde, kurala bir istisna uygulanacak ve bu ülkelerden tek yükseköğretim kurumu içeren başvurular kabul edilecektir.
  • Projede, en az üç Program Ülkesi ve her bir Program Ülkesinin en az bir yükseköğretim kurumu yer almalıdır.

Yapısal Projelere özel olarak:
Yukarıdaki şartlara ek olarak yapısal projeler ayrıca, projede hedeflenen her bir uygun Ortak Ülkedeki yükseköğretimden sorumlu Bakanlığı ortak olarak içermelidir.

Proje Süresi Ne Kadardır?

Projelerin süresi 2-3 yıl arasında değişebilir.

Hibe Desteği Ne Kadardır?

Ortak ve Yapısal Projeler için asgari 500.000 Avro, Ortak ve Yapısal Projeler için azami 1.000.000 Avrodur.

Başvurular Nereye Yapılmalıdır?

Yükseköğretim Alanında Kapasite Geliştirme projeleri, Komisyon Merkezli projeler olduğundan doğrudan Brüksel’deki Eğitim, İşitsel ve Görsel ve Kültür Yürütme Ajansı'na (Education, Audio-Visual and Culture Executive Agency) sunulacaktır.

Son başvuru Tarihi : 09/02/2017

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Erasmus+2017 Yılına Ait Teklif Çağrısı
Erasmus+2017 Program Rehberi